Музеят в град Екатеринбург, в Урал, затвори по нареждане на властите, в навечерието на откриване на експозиция на снимки, направени от британци и американци по време на Втората световна война, съобщи руската преса, цитирана от Франс прес и БТА.

Изложбата е организирана от музея на фотографията в Екатеринбург "Дом Метенков" в сътрудничество с консулските служби на Великобритания и САЩ.

На изложбата трябваше да бъдат показани 150 снимки, направени от големите имена в бранша, като Робърт Капа, Ансел Адамс или Уилям Юджийн Смит.

Изложбата се нарича "Триумф и трагедия - съюзниците по време на Втората световна война".

Но точно преди откриването на сайта на музея се появи съобщение, че той ще затвори врати за неопределен период от време поради технически причини.

Днес в. "Комерсант" посочва, че музеят изобщо не е предвиждал да преустановява работа.

Федералната служба за сигурност на Русия обаче по нареждане на Москва е затворила музея.

"Това решение беше политически мотивирано и беше насочено срещу експозицията", разказва запознат източник пред руското издание.

Властите нямали никакви възражения срещу самите снимки и фотографи в изложбата, а срещу това, че консулски служби на западни държави са допринесли за организирането на експозицията.

Според същото издание причината за затварянето на музея е фактът, че американският президент и британският премиер няма да дойдат в Русия за тържествата на 9 май в Москва по повод победата на съветската армия над нацистка Германия.