"Няма съмнение, че статутът на необвързаност на Украйна е важен не само от гледна точка на осигуряването на стабилност в Европа, но и от гледна точка на основните национални интереси на украинския народ", каза Лавров на съвместна пресконференция с унгарския министър на външните работи Петер Сиярто.

Той добави, че Москва отдавна е предложила юридически обвързващо споразумение, което да уважава принципите на "неделимост на сигурността", но Западът е отхвърлил идеята, предаде БТА.

Думите му идват след като Дмитрий Песков, говорителят на руския президент Владимир Путин, каза пред Би Би Си, че Русия се нуждае от "100-процентова гаранция, че никой не би помислил Украйна да се присъедини към НАТО".

След преговори с унгарския си колега Петер Сиярто Лавров каза още, че гаранциите на думи от Запада, че НАТО няма да се разширява на изток, не са достатъчни.

Според него "реалните възможности" и намеренията имат значение. През септември украинският президент Петро Порошенко поиска САЩ да предоставят на страната му "специален" статут на нечленка на НАТО, за да се увеличи защитата от руската агресия.

Друга тема на общата пресконференция на Лавров и Сиярто бе "Южен поток"

Газопроводът служи за диверсифициране на енергийните доставки и Будапеща се надява да бъдат подновени преговорите между Москва и Брюксел за изграждането му, заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, предаде ТАСС.

"Надяваме се, че преговорите ще бъдат подновени и ще се водят бързо", каза унгарският министър. Ние сме за пълно съответствие на "Южен поток" на изискванията на ЕС", каза Сиярто.

Руският външен министър каза, че Унгария е потвърдила подписаните си задължения по "Южен поток".

Кръстосан огън: За членството на Украйна в НАТО