От Белия дом посочват, че това е символично решение, което не е пряко свързано със ситуацията в Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В послание до Конгреса президентът Обама информира конгресмените за решението си да изтегли Русия от списъка на страните, ползващи се с преференциален митнически режим, запазен за страните в развитие за част от износа им.

Белият дом аргументира решението на президента с факта, че Русия е преминалата миналата година в категорията на страните с "високи доходи" в класацията на Световната банка.

"Русия напредна достатъчно в икономически план, за да не се ползва повече от преференциалното отношение, с което се удостояват по-малко напредналите страни", подчерта говорителят на Белия дом Джей Карни.

"Действията на Русия в Украйна не са пряко свързани с решението на президента, но правят особено уместно прибягването до тази мярка сега", заяви говорителят.

САЩ коментираха и изявлението на президента на Русия Владимир Путин за ситуацията в Източна Украйна. Вчера той призова за отлагане на планирания за 11 май референдум за независимост на т. нар. Донецка народна република. Президентът съобщи още, че Русия е оттеглила войските си от пограничните райони с Украйна.

Изявлението на Владимир Путин за Украйна е "полезна стъпка", но той трябва да направи повече, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, цитирана от ДПА и БТА.

Псаки прикани Русия да "подкрепи демократичния процес в Украйна", в момент, когато тази страна се готви за президентски избори на 25 май.

Москва може да използва своето влияние, за да спре усилията на въоръжените проруски сепаратисти в Украйна да провалят вота, отбеляза тя.

Псаки допълни, че не вижда доказателства Руската федерация да е изтеглила своите войски от украинската граница.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди на свой ред Русия да не се връща към стария модел на мислене относно сферите на влияние и посочи, че събитията в Крим попадат в тази категория, предаде Ройтерс.

В Крим, ние сме свидетели на връщане към старите модели на мислене, посочи Меркел пред аудитория от 400 младежи от 40 страни.

Тези дни ние виждаме, че не можем да смятаме мирът и свободата за даденост, дори сред най-близките ни съседи, каза още Меркел.

Ден по-рано канцлерът разкритикува руските планове за военен парад в Крим в петък, с който да се отбележи победата на СССР над нацистка Германия.