В словото си пред войските, участващи в Парада на победата на Червения площад в Москва, и събралото се множество, руският държавен глава каза още, че 69 години след края на Великата Отечествена война, Денят на победата остава най-големият празник за Русия - "ден на националния триумф, на народната гордост, ден на скръб и вечна памет", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки от парада на Червения площад>>

"Това е празник, на който тържествува всепобеждаващата сила на патриотизма, на който всички усещаме с особена острота какво значи да си верен на родината и колко е важно да знаеш да браниш нейните интереси", категоричен бе Путин.

Той изтъкна, че днешният ден е най-вече празник на ветераните.

"Желязната воля на съветския народ, неговото безстрашие и твърдост спасиха Европа от робство. Народът на Русия винаги ще се прекланя пред подвига на ветераните, защитили своята родина по време на Великата Отечествена война и възстановили страната след това", подчерта държавният глава.

Владимир Путин допълни, че цяла Русия скланя глава пред бойците от Великата Отечествена, недоживели днешния ден, и почита паметта им.

Руският президент не спомена в словото си ситуацията в Украйна, а се фокусира върху историческото значение на победата над нацистка Германия, отбелязва Асошиейтед прес. Призивът да не се забравят хората, победили фашизма, имаше силен емоционален оттенък, защото Москва предупреди за опасността, идваща от украински лидери, които според Русия са неофашисти, и призова Европа да предотврати възхода на крайната десница, се казва в кореспонденцията на Ройтерс.

11 000 военнослужещи, 151 единици бойна техника и 69 самолети и хеликоптери участваха във военния парад в Москва, който бе своеобразна демонстрация на военна сила от страна на Русия в разгара на украинската криза, отбеляза АФП.

Парадът започна с изпълнение на легендарната военна песен "Свещена война". Военните части маршируваха пред погледа на Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев, ветерани от Великата отечествена война, представители на обществени организации и много чуждестранни гости на централната трибуна на Червения площад.

На 6 юни руският президент Владимир Путин ще присъства заедно със западни лидери на церемония във Франция по случай 70-ата годишнина от десанта в Нормандия. Събитиетоще даде възможност на Путин да се срещне със западни ръководители за първи път от началото на украинската криза.