Държавната дума прие с голямо мнозинство на трето, последно четене текста, който сега трябва да се гласува в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) - чисто формална стъпка, преди да бъде подписан от президента Владимир Путин, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Законът ще даде на руските власти възможност да забраняват чуждестранни НПО, смятани за заплаха за държавната сигурност.

Властите ще могат също да преследват съдебно служители на тези организации, които ще са застрашени от присъди до шест години затвор или забрана да стъпват на руска територия.

Освен това законът дава възможност да бъдат блокирани банковите сметки на такива НПО, а руските организации, получаващи средства от структури, смятани за "нежелани", ще трябва "да отговарят за действията си".

Депутатите се позоваха на необходимостта да се спрат "разрушителните организации", работещи в Русия, които може да застрашат ценностите на руската държава и да подклаждат "цветни революции".

Правозащитни организации осъдиха законопроекта, който "Амнести интернешънъл" определи като "най-новата страница от безпрецедентните репресии срещу неправителствените организации".

Според тях мъглявата формулировка на текста позволява на властите да вземат на прицел и чуждестранни фирми. Прокуратурата ще може да окачествява като "нежелана" дадена организация, без преди това да случаят да е минал през съда.

"Това е превантивна мярка, която никой не би искал да му се налага да прилага", заяви докладчикът по законопроекта, Александър Тарнавски, според когото приемането на закона е станало необходимо, след като миналата година Западът наложи санкции на Русия.

"Този закон е възпираща мярка, която ще кара фирмите, които са тук да правят бизнес, да се занимават единствено с това, а не да се месят в политиката", каза той за АФП.