Русия отчете днес 1002 починали от коронавирус в рамките на последните 24 часа, надхвърляйки за пръв път от началото на пандемията прага от 1000 жертви за денонощие. Това става в момент, когато ваксинационната кампания в страната е в мъртва точка, предадоха световните агенции.

По официални правителствени данни броят на новозаразените на дневна база е бил 33 208, което също е рекорд за трети пореден ден, допълва БТА.

Така общият брой починали вече е 222 315, а броят на заразените - 7 958 384, посочва Ройтерс.

Най-новият скок е регистриран в момент, когато напълно ваксинираните руснаци са едва 31 процента.

Кремъл, загрижен да запази икономиката, отказа да въведе значителни ограничения в национален план, като същевременно определя като "неприемлив" ниския брой ваксинирани.

Преди дни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че от началото на пандемията Русия е натрупала опит и "цялата здравна инфраструктура е мобилизирана".

"Днес има повече технологии за лечение, повече медицинско наблюдение и инфраструктурен капацитет", допълни говорителят.

Властите хвърлят вината за настоящата ситуация върху поведението на руснаците. Министърът на здравеопазването Михаил Мурашко отдава случващото се "на първо място на поведението на населението и на недостатъчната ваксинация", въпреки наличието на няколко руски ваксини.

Освен от ниския процент ваксинирани разпространението на вируса е улеснено и от масовото незачитане на здравните мерки.