"Търсачите на приключения", прииждащи при джихадистите от Русия, ще стават все повече, предупреждава в интервю за вестника ориенталистът Евгений Сатановски, предаде БТА.

По думите му, "Ислямска държава" приема десеторно повече бойци от Западна Европа, Централна Азия и други страни от ислямския свят. Освен това обаче "много хора с руски паспорти са се присъединили към джихадистите.

"Много хора с руски паспорти участват в терористичните нелегални мрежи в Северен Кавказ, много хора с руски паспорти - радикални мюсюлмани, избягаха след двете войни в Чечения и антитерористичните операции в Дагестан и си намират приложение в Ал Кайда и други терористични структури", отбелязва експертът.

При джихадистите отиват не само авантюристи или разочаровани от досегашния си живот, не само радикални ислямисти и романтици.

"Колосален брой "брачни агенции" примамват разведени жени, търсещи семейно щастие. Огромен брой жени биват вербувани за болногледачки на ранените или за да гледат деца в бежанските лагери", допълва Сатановски.

Освен това екстремистите привличат мнозина за работа в петрола, здравеопазването, "много химици и биолози, необходими за разработка на химически и биологически оръжия".

"Много добри пари вземат там" компютърните и телевизионните специалисти - PR материалите на "Ислямска държава" са "по-добри от тия на Холивуд. А някои наистина са просто садисти, педофили, насилници, убийци. Че къде другаде може (. . .) безнаказано да убиваш, да търгуваш с роби, осъществявайки най-гадните си фантазии?", добавя аналитикът пред "Новие известия".