Това заяви днес премиерът на федерацията Владимир Путин по време на
работно посещение в Далечния изток, предаде ИТАР-ТАСС.

"За да запазим баланса, без да имаме планове за изграждане на ПРО, която струва твърде скъпо и още няма яснота доколко е ефективна, трябва да развиваме ударни нападателни системи", допълни той.

"Проблемът е, че американските ни партньори изграждат противоракетни отбрани, а ние не. Проблемите на ПРО и на нападателните оръжия обаче са тясно свързани помежду си. Ако не развиваме ПРО, създава се опасността, че след като формират такъв чадър над себе си, партньорите ни може да се почувстват в пълна безопасност и ще правят, каквото си искат, ще се наруши балансът и веднага ще нарасне агресивността и в реалната политика, и в икономиката", заяви още премиерът.

По думите му бъдещото ново споразумение между Русия и САЩ за стратегическите нападателни оръжия трябва да бъде обвързано с плановете на американците за противоракетната отбрана и достъпа до информация за отбранителните системи.

"Ако искаме да разменяме информация, тогава нека ни дават информацията за ПРО, а ние ще сме готови да даваме информация за нападателните въоръжения", каза Путин и подчерта, че двете системи осигуряват глобалния силов баланс.

Според него е необходимо да има установени правила за ограничаване на въоръженията, разбирани еднакво, лесно проверяеми и прозрачни. Преговорите между Русия и САЩ за сключване на ново споразумение се развиват позитивно, убеден е Путин.

"В крайна сметка обаче решение по тези въпроси трябва да вземат президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев и президентът на САЩ Барак Обама", отбеляза той.