52-годишният Собянин бе предложен от президента Дмитрий Медведев миналия петък, съобщава в. "Класа", позовавайки се на Интерфакс. Утвърждаването му от градския парламент е формалност.

Роденият в Сибир Собянин е човек на Путин, но същевременно и на Медведев, твърди главният редактор на руската редакция на „Дойче веле“ Инго Мантойфел. Именно Путин преди 5 г. докара в Кремъл тогавашния губернатор на Тюменска област и му даде важния пост управител на президентската администрация. Любопитно е, че Собянин пое този пост от Медведев, когото Путин малко преди това бе назначил за пръв заместник-премиер на Русия.

Собянин, който е вицепремиер в правителството на Владимир Путин, няма да запази поста във федералното управление, след като поеме Москва. Той беше сред четирите предложения на партия "Единна Русия" за наследник на скандално отстранения Юрий Лужков, съобщава в. "Дневник".

Изборът на Собянин показва ясно, че учредената преди 3 г. тандемокрация между Путин и Медведев функционира все така гладко. Въздигането на Собянин за кмет на Москва се вписва и в провежданата напоследък от президента Медведев политика на обновление на политическите кадри на регионално равнище. Медведев наложи оставката на редица важни областни босове, които, подобно на Юрий Лужков, се издигнаха през 90-те години при управлението на Елцин и се превърнаха в могъщи локални князе, допълва в. "Класа".
На тяхно място Медведев иска млади, лоялни технократи, готови да осъществят технологическата и икономическата модернизация на Русия. Един такъв опитен и волеви мениджър е и Сергей Собянин. Назначението му подхранва също спекулациите, че той би могъл да стане и следващият президент на Русия.