В същото време държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Женева с екип от експерти по разоръжаването и химическите оръжия за преговори с руския си колега Сергей Лавров.

Двамата ще обсъдят руското предложение за гарантиране на сигурността на химическия арсенал и унищожаването му.

"Това е постижимо, но трудно", заяви служител от САЩ пред придружаващите Кери журналисти. Той подчерта, че Вашингтон очаква от Дамаск да обяви възможно най-скоро оръжията, с които разполага, за да демонстрира, че възнамерява да спазва поетия ангажимент.

Целта на посещението на експертите е да се провери дали Русия и особено Сирия са сериозни в предложението си, подчерта високопоставен представител на Държавния департамент.

"Ще разговаряме с руснаците за обхвата на проблема, различните начини на унищожаване на тези оръжия, центровете за производството им и различните обекти", добави той.

Има конкретни стъпки, които САЩ могат да поискат, за да видят дали те се изпълняват бързо. От това ще се съди доколко е реално предложението. Сред тях е и декларирането на сирийския химически арсенал, подчертават служители на Държавния департамент.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров каза в реч пред студенти в Казахстан, че все още има шанс за мир в Сирия и той не трябва да се пропуска, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Според него Русия "предприема активни дипломатически усилия, за да предотврати външна военна намеса в Сирия, която само би довела до допълнително дестабилизиране на страната и целия регион".

Бунтовниците в Сирия не приемат руското предложение

Подкрепян от Запада ръководен съвет на сирийските бунтовници заяви, че отхвърля руското предложение за поставяне на химическите оръжия на Сирия под международен контрол, съобщи Ройтерс.

"Обявяваме, че категорично отхвърляме руската инициатива за поставяне на химическите оръжия под международен надзор", каза председателят на Висшия военен съвет Салим Идрис във видеоизявление, разпространено в интернет.

Заобиколен от четирима бунтовнически лидери, той заяви, че на сирийския президент Башар Асад трябва да се потърси сметка, след като Сирия за първи път е признала, че притежава химически оръжия, които според нея са й необходими, за да се противопостави на предполагаемия ядрен арсенал на Израел.

"Призоваваме международната общност да не се задоволява с изтегляне на химическите оръжия, които са престъпен инструмент, а да потърси сметка на извършителя и да предприеме преследване срещу него в Международния наказателен съд", каза Идрис.

По думите му "преместването на престъпните инструменти е едно нещо, а подвеждането на престъпника под отговорност е друго". Той призова "приятелски" страни да предоставят още оръжия и боеприпаси на бунтовниците.