Местните политици заявяват, че този път разширяването на правомощията на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще бъде одобрено, съобщава радио „Ехото на Москва”, цитирано от "Фокус".

Вчера словашкият парламент не подкрепи новите мерки за изход от кризата в еврозоната. В момента единствено Словакия от страните от зоната на единната европейска валута не е ратифицирала поправките. Отхвърлянето късно снощи на плана свали и правителството на премиера Ивета Радичова, тъй като тя обвърза гласуването за фонда с вот на доверие за кабинета си.

Лидерите на партиите от кабинета днес ще се срещнат с председателя на основната опозиционна партия "СМЕР" ("ПОСОКА") Роберт Фицо, за да обсъдят подкрепата за ратификацията на спасителния фонд в еврозоната, съобщи говорител на водещата партия в коалицията, цитиран от Ройтерс. Говорителят отбеляза, че ново гласуване на плана за разширяване на фонда би могло да има още утре, ако се постигне споразумение с опозицията. Вчера от "Смер" обявиха, че са готови да гласуват в подкрепа при втория вот, но в замяна на предсрочни избори.

Словашкото "не" на споразумението за укрепване на фонда за подпомагане на затруднените страни от еврозоната ограничи днес повишението на курса на еврото, който остана над прага от 1,36 долара в ранната европейска междубанкова търговия, предаде ДПА.
Еврото винаги ще бъде „силна валута”, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя направи коментара си, след като във вторник словашките законодатели отхвърлиха увеличението на европейския фонд за спасителни заеми. Като се имат предвид проблемите с публичния дълг в някои страни-членки на ЕС, не искам ЕС да се превърне в задлъжнял съюз, а в силен съюз, заяви Меркел на бизнес форум в южната част на Виетнам. Увеличението на европейския фонд за спасителни заеми ще бъде ратифицирано този месец, убедена е германският канцлер.

Франция иска втори вот в Словакия по споразумението за укрепването на ЕФФС за затруднени страни от еврозоната и се надява той да бъде положителен, заяви днес френският външен министър Ален Жупе, цитиран от АФП. "Това не е добра новина (отхвърлянето на споразумението снощи от словашкия парламент - бел. ред.), но вярвам в словашките власти" и способността им да организират втори вот, каза Жупе в ефира на радио Франс енфо. "Този втори вот би могъл да получи подкрепата на лявата опозиция", допълни Жупе.

Заместник-канцлерът на Австрия и външен министър Михаел Шпинделегер пък обяви, че е уверен, че Словакия ще одобри увеличението на фонда за спасителни заеми във втория вот следващата седмица, предава АФП.

Еврозоната трябва да увеличи пет пъти финансовия си спасителен фонд, за да преодолее кризата, заяви днес в Сеул бившият британски премиер Гордън Браун, предаде Франс прес.
"Европейският фонд за стабилност е само 400 милиарда евро. Повечето хора също като мен са на мнение, че необходимите ресурси, за да се устои на натиска, са от порядъка на 2 трилиона евро", каза Браун на икономически форум в столицата на Южна Корея. Според него европейските министри на финансите трябва да "почукат на вратата" на Китай и на богатите петролни държави, за да вземат назаем пари и да напълнят фонда, тъй като спасяването на Европа е в интерес на всички.
"Ако Европа не постигне икономически растеж през идните пет години, останалият свят ще страда", предупреди бившият британски премиер.