Заявявайки, че го прави в името на свободата на словото, Орбан си навлече гнева на част от евродепутатите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Унгария не е подписвала договор какво може да говори или да не говори", отбеляза Орбан, подчертавайки, че смъртната присъда не би трябвало да е тема табу.

В края на април унгарският премиер предизвика възмущение в Европа, изразявайки мнение, че въпросът за смъртното наказание, премахнато в току-що разделила се с комунизма Унгария през 1990 г., трябва "да бъде върнат на дневен ред".

Европейската комисия припомни, че премахването на това най-тежко наказание, е предпоставка за присъединяване към ЕС и условие за оставане в съюза.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс днес подчерта в присъствието на Орбан, че връщането на смъртното наказание ще задейства прилагането на член 7 от договора за учредяване на Европейския съюз, което означава налагане на санкции на Будапеща.

"Не всичко е издълбано върху камък, става въпрос за правила, писани от човека, а не от Господ, което значи, че те могат да бъдат променяни", отвърна Орбан.

"Ние ще се борим за фундаменталната свобода - свободата на мислене", добави премиерът.

Думите му предизвикаха председателя на ЕП Мартин Шулц да отбележи гневно: "Знам само една Божа заповед и тя гласи: "Не убивай".

"Въвличате страната си в авторитарен уклон, който е напълно несъвместим с нашите хуманни и демократични европейски ценности", заяви бившият белгийски външен министър и екс-еврокомисар Луи Мишел.

Истинският въпрос в Унгария е изпразването на демокрацията от съдържание и превръщането й в празна черупка, отбеляза критично водачът на социалистите в ЕП Джани Питела.

Докато Орбан говореше в Страсбург, стотици хора протестираха срещу политиката му в центъра на Будапеща, съобщи Ройтерс.