Най-малко деветима души са загинали, а 11 се водят изчезнали във Филипините след преминаването на мощен тайфун, придружен от проливни дъждове, предизвикали наводнения и свличания, съобщи Франс прес.

Поройните дъждове се изсипаха вчера над цели региони на остров Лусон - най-населения от архипелага на Филипините, преди тропическата буря Компасу да се насочи към Южнокитайско море. Четирима души са загинали при свличания на земни маси в планинската провинция Бенгет, а един човек се е удавил в крайбрежната провинция Кагаян, съобщи националната агенция за управление на бедствия. Седем души се водят изчезнали на остров Лусон.

След тайфуна на Филипините

Единадесет общини бяха наводнени, но тази сутрин нещата се успокоиха, каза за АФП отговарящият за комуникациите в Кагаян Рогелио Сендинг. Основните пътни артерии и пристанища още са наводнени, но днес водата е започнала да се оттича, каза той.

След тайфуна на Филипините

Тропическата буря предизвика внезапно наводнение в село в провинция Палаван, на друг остров в югозападната част на архипелага. Там са загинали четири души, а четири са изчезнали. Между 7 и 8 общини още са наводнени.

Сега Хонг Конг се готви за тропическата буря Компасу.

Хонг Конг в очакване на тайфуна, търговци взимат мерки в защита на витрините си

Тропическата буря Компасу вече се насочи към Хонг Конг

В очакване на тайфуна в Хонг Конг

Всяка година около 20 бури и тайфуни поразяват Филипините, опустошават реколтата и инфраструктурата и са причина милиони хора да живеят в бедност, отбелязва АФП. Затоплянето на атмосферата задържа повече вода в нея и промените в климата може да доведат до изключително интензивни валежи и наводнения.