Драмата в лагера Мория поднови дебатите за приема на кандидати за убежище в Европа - въпрос, по който страните членки имат сериозни разногласия.

Европейски страни подкрепиха в петък план за релокация на 406 непълнолетни без придружители от изгорелия бежански лагер на гръцкия остров Лесбос.

Германия, Франция, Финландия, Люксембург, Словения, Хърватия, Нидерландия, Португалия, Белгия, Швейцария - десет европейски страни (9 от ЕС), които се съгласиха да приемат непридружени деца от изгорелия бежански лагер Мория на гръцкия остров Лесбос. Към тях се присъедини и България.

От другата страна (засега) са Австрия и страните от Вишеградската група - Чехия, Унгария, Полша и Словакия, които традиционно са против релокацията на мигранти в Европа. Към тях се присъедини и Литва (виж по-долу защо).

Германия и Франция ще приемат съответно 100 и 150 от тези деца.

Нидерландия ще приеме около 100 мигранти от лагера, от които половината непълнолетни.

Финландия ще приеме 11 непълнолетни мигранти без придружител. Групата е включена в квота от 175 мигранти, която финландското правителство създаде по-рано тази година специално за хора от уязвими социални групи. До момента от Гърция във Финландия са прехвърлени 72 мигранти.

Хърватия ще приеме 12 момичета без придружител.

България предложи (направо на Гърция) да приеме 20 деца без родители.

Каква е връзката с Беларус

Литва отказа да приеме непълнолетни мигранти от Мория с обяснението, че е ангажирана с Беларус.

"Получихме запитване за възможността за прием на непълнолетни мигранти, но заявихме, че няма да можем да участваме, защото в момента усилията на миграционните служби на Литва са концентрирани върху помощта за (представителите на опозицията) в Беларус, така че те да могат да пристигнат в Литва по хуманитарен начин", заяви в събота пред литовското национално радио Ел Ер Те говорителят на министерството на вътрешните работи Божена Зданович.

Какво е спасението за Гърция и Европа

Европейската комисия ще обяви предложения за нов пакт за миграцията и убежището на 30 септември. Неин представител заяви, че отговорността за справянето с миграционните потоци не може да пада само върху членките на ЕС, които се намират на външните граници, или върху големите играчи като Германия.

"Нуждаем се от истинска солидарност в нашата миграционна политика", подчерта заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по миграционните въпроси Маргаритис Схинас.

Какво се случи на Мория

Мория, известен с лошите си условия, бе дом на 12 500 мигранти (по някои съобщения 13 000) или четири пъти повече от капацитета на лагера.

Официални представители заявиха, че пожарите във вторник и сряда са били умишлено подпалени от някои от жителите на лагера, разгневени от наложената карантина и изолация, след като 35 души в лагера дадоха положителни резултати за Ковид-19.

Пожарите оставиха около 3500 обитатели на лагера без подслон. Мъже, жени и деца спят под импровизирани заслони, направени от тръстикови стъбла, одеяла и палатки.

Същия ден правителственият говорител Стелиос Пецас подчерта, че никой от мигрантите, освен 406 деца без придружител и тийнейджъри, няма да напусне острова. Непридружените деца бяха откарани на континента и временно настанени в хотели в сряда през нощта.

"Мория убива всички"

Хиляди мигранти прекараха четвърта нощ (срещу събота) на открито. Хиляди се събраха и на протест с искания да им бъде разрешено да напуснат острова.

Предимно деца и жени стояха пред тълпата по време на протеста, а полицаи за борба с безредиците ги наблюдаваха. Участниците в мирния протест издигнаха лозунги, написани на парчета картон или хартия.

Ние се нуждаем от мир и свобода. Мория убива всички, пишеше на един от плакатите.

Кой живее в Мория

В Мория живеят хора от Африка, Азия и Близкия изток, които са пристигнали на острова от близкия турски бряг, бягайки от бедност и войни в родните си държави.

Съгласно споразумение между Турция и ЕС от 2016 г. мигрантите, които пристигат на гръцките острови, изчакват там процедурата по предоставяне на убежище или биват депортирани обратно в Турция. Огромният брой молби обаче, в съчетание с продължаващото пристигане на мигранти и малкия брой депортации, доведоха до пренаселване на Мория и други лагери на гръцките острови в източната част на Егейско море, отбелязва АП.