Танкерът е плавал от Испания към Тайланд. В екипажа има граждани на България, Румъния, Русия, Турция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Британският кораб "Сейнт Джеймс Парк" е изпратил сигнал за помощ в понеделник от Аденския залив и в момента е променил посоката си на движение към сомалийското крайбрежие.

Екипажът на похитения от сомалийски пирати кораб "Сейнт Джеймс парк" е от 26 души, от които петима са българи, съобщи за БТА говорителят на МВнР Драговест Горанов.

МВнР изяснява собствениците и имената на хората от екипажа. Работи се с партньорите ни от ЕС, с чужди посолства, цялата система е задействана, посочи той, като уточни, че за инцидента се знае от вчера.

По думите му кризисният щаб в МВнР работи, действа се както и при други случаи. Трябва да се изчака, за да се разберат исканията на похитителите, корабът все още плава, добави Горанов.

Петимата български моряци са наети от варненската фирма “Зодиак“, съобщи президентът на фирмата капитан Продан Раданов, цитиран от БНР. Той каза, че семействата на отвлечените са уведомени, но в момента няма установен контакт с моряците. Това обикновено става до 48-ия час след отвличането.

Капитанът на танкера е руснак, българите са от изпълнителския състав, старши помощник-капитанът също е наш сънародник. Четирима от петимата са от Варна, за петия още не ясно от кой град е.

Само три часа след отвличането на танкера пиратите отвлекли втори кораб, плаващ под панамско знаме, с 19 души екипаж.

Броят на пиратските атаки в Аденския залив и по бреговете на Сомалия вече стана 213 за тази година, като 46 кораба са отвлечени, 11 са все още в ръцете на пиратите заедно екипажи от 224 души.

Първият подобен случай с български граждани беше с кораба „Маласпина Касъл", който бе отвлечен през април. След повече от два месеца той бе освободен срещу откуп от 2 милиона долара и 16-те българи на борда се завърнаха.