На конференцията на ООН за климата КОП26 днес бе одобрена ревизирана сделка за борба с климатичните изменения, предаде Ройтерс.

В последния момент в заключителния текст на конференцията бе приета промяна на формулировката, която касае въглищата.

Промяната бе приета, след като Индия предложи думите "постепенен отказ" от въглищата да бъдат заменени с "постепенно намаляване" на употребата на въглищата.

"Страните в развитие имат правото на справедлив дял от световния въглероден бюджет и на отговорно използване на енергиите от изкопаеми горива", заяви индийският представител на форума, министърът на околната среда и климата Бхупендер Ядав. Той каза, че не е съгласен с текста на проекта на заключителна декларация и каза, че в нея липсва баланс.

"Пакта от Глазгоу" има за цел да ускори борбата срещу глобалното затопляне, но без да гарантира, че ще го задържи при 1,5°C или да отговори на молбите за помощ от бедните страни.

След постигането днес на споразумение на конференцията на ООН за климата в Глазгоу шведската активистка за борба с климатичните изменения Грета Тунберг заяви, че конференцията се е свела до празни приказки, предаде Франс прес.

"Истинската работа продължава извън тези зали. И ние никога няма да се откажем", заяви в Туитър емблематичната фигура на движението "Петъци за бъдещето" след края на световната конференция за климата.