На 11 ноември бе публикувано комюнике, че на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Дананг, Виетнам, са били договорени основните елементи от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

След като встъпи в длъжност през януари, президентът на страната с най-голяма икономика в света Доналд Тръмп се отказа от споразумението за свободна търговия.

Компромисът между останалите 11 страни участници в инициативата бе забавен от разногласия в последната минута, които не позволиха на лидерите от АТИС да обявят сделката вчера.

Основна спънка бе позицията на Канада. Тя дала да се разбере, че няма да приеме базисното споразумение без САЩ, съобщи японският премиер Шиндзо Абе след двустранна среща с канадския си колега Джъстин Трюдо.

За момента Канада не е коментирала своята позиция. Канадският премиер обаче каза преди няколко дни, че страната му няма да бърза да се съгласи на споразумение.

На срещата на върха на АТИС Тръмп потвърди своите протекционистки възгледи в областта на международната търговия, в подчертана разлика с позициите на останалите държави от организацията.

Виетнамският министър на търговията Чан Туан Ан каза на пресконференция, че е постигнато "споразумение по известен брой фундаментални части".

Името на договора е било променено от Транстихоокеанско партньорство (ТТП) на Всеобхватно и прогресивно транстихоокеанско партньорство (ВПТТП), уточни той.

На преговорите в Дананг е било отложено взимането на решения по някои клаузи, за да може да бъде постигнато рамково споразумение, като в същото време са били запазени високите стандарти за труда и други въпроси, обясни виетнамският министър на търговията.