Повечето от тях, дори израелските, са единодушни в интерпретацията на думите на сирийския президент, като "заявление за скорошна победа над терористите и спонсорите им".

Това се твърди в анализ на иранската агенция PARS на страницата на онлайн изданието си.

Според него от думите на Асад могат да се направят три основни извода.

Първият е, че в речта му няма и сянка на опасения от възможността той да бъде свален от чуждестранните интервенти и техните проксита в Сирия, най-вече Саудитска Арабия и САЩ, както и акцентът за "съхраняване на териториалната и демографска цялост на Сирия, както и арабската и същност". Той също благодари на Русия, Китай, Иран и Хизбула за помощта, която те оказали на сирийския народ.

Вторият момент, който може да бъде наблюдаван след речта му, е разширяването на информационния поток. Досега, особено в западните, израелските медии и такива като "Ал Джазира",  през последните 8 години думите на Асад са или изопачавани, или предавани частично и манипулативно, според статията.
Тази негова реч е била предадена изцяло от Ал Джазира и дори е бил титулован от нея като "президентът на Сирия, Башар Асад".

Третият момент според анализа е бързото разпадане на орбраната на Халифата  и пораженията му в последните дни и  седмици.

В момента под контрола на терористите са останали само два относително големи района: Идлиб и Дейр Ез Зор, като поражението на втория е въпрос на време.
Следствие от тези реалности, според PARS, e разбирането на смисъла на последните събития на бойните полета от враговете му и, като следствие, свалянето от дневен ред на исканията за  премахване  на Асад от власт.

Нещо повече, вече ставало ясно, че оставането му на власт е необходимо условие за запазване на стабилността и сигурността в Сирия и региона, а последното се доказвало и от участието на 43 държави на откритата международна изложба в Дамаск.