Оксфордският университет оглави класацията на най-добрите висши учебни заведения в света на британското списание "Таймс хайър едюкейшън" за пети пореден  път, съобщи ТАСС.

Оксфорд е №1

В класацията са включени 1527 университета от 93 държави. На второ място е Станфордският университет, който се изкачва от четвърта позиция.

Стандфорд е на трето място

Харвардският университет е на трето място.

Харвард е №3

Пристънският университет заема девето място

В челната десетка, както и миналата година, са университети изключително от САЩ и Великобритания.

На четвърто място е Калифорнийският технологичен институт, следван от Масачузетския технологичен институт, университета Кембридж във Великобритания, Калифорнийския университет в Бъркли, Йейлския университет, Принстънския университет, Чикагския университет.

Калифорнийският технологичен институт заема четвърто място

Масачузетския технологичен институт заема пето място

Йейлският университет заема осмо място в класацията

Първият университет, който не е от САЩ или Великобритания, е заелият 14-о място Швейцарски федерален технологичен институт в Цюрих.

14-о място място заема Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих

САЩ продължават да доминират в класацията с осем места в топ 10 и общо 181 образователни институции, като 59 са включени в топ 200. Второто място по представителност сред първите 200 университета в света е заето от Великобритания с 29 и общо в класацията 101. На трето място е Германия (21 университета в топ 200 и 48 в класацията). Останалите от първите десет държави с най-голям брой образователни институции в топ 200 са Австралия (12), Холандия (11), Канада (8), Китай, Южна Корея, Швейцария (по 7), Франция (5).