- По света всяка година се произвеждат около 1,2 трилиона яйца за консумация. Жител на планетата изяжда средно 173 яйца годишно.

- Четиридисет процента от яйцата по света се консумират в Китай. Страната е и най-големият производител на продукта на планетата.

- Световният рекорд за приготвяне на омлети - 427 за 30 минути, принадлежи на Хауърд Хелмър.

- Средностатистическата кокошка снася между 250 и 270 яйца годишно, но някои снасят и над 300.

- Според проучване от 2008 г. мъжки динозаври понякога са поемали задачата с мътенето на яйцата до излюпването им.

- "Никой не може да изяде 50 яйца", казва Джордж Кенеди във филма "Хладнокръвният Люк" (1967).

- Репликата е опровергана години по-късно - през 2003 г., когато американката Соня Томас поставя световен рекорд по ядене на твърдо сварени яйца - 65 за 6 минути и 40 секунди. Дамата, известна с прякора Черната вдовица, е готова да погълне още, но яйцата просто свършват.

- Белият или кафявият цвят на черупката зависи от породата на кокошката.

- Яйцата съдържат всички най-важни протеини, минерали и витамини. Жълтъкът им е сред малкото естествени източници на витамин D.

- Ядливата част на яйцето представлява приблизително 74 процента вода, 12 процента протеин и 11 процента мазнина.

- Порите по повърхността на яйчената черупка достигат до 17 000.