Сваленият самолет се е оказал безпилотен летателен апарат, според източника.

Вижте снимки >>

Турската армия съобщи, че е свалила неидентифициран самолет, навлязъл във въздушното пространство на страната, предаде по-рано в електронното си издание вестник Hürriyet, цитиран от "Фокус".
В съобщението на Генералния щаб на турските Въоръжени сили се казва, че инцидентът е станал на границата със Сирия.

Самолети на ВВС на Турция са атакували и свалили неидентифициран самолет, нарушил въздушното пространство на страната откъм Сирия, предаде и РИА Новости, като се позова на разпространено в петък съобщение на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция.

Днес във въздушното пространство на Турция на турско-сирийската граница беше свален самолет с неидентифицирана държавна принадлежност. След трикратно предупреждение той е продължил полета си във въздушното пространство на Турция. След това нашите самолети, патрулиращи по границата, в рамките на правилата за реакция при заплаха а открили огън и свалили самолета“, се казва в съобщението на Генщаба, цитирано от руската агенция.

От Генералния щаб подчертават, че нарушаването на въздушното пространство на страната и в бъдеще ще бъдат решително спирани.

Летателният апарат не бил руски

Всички руски самолети в Сирия, след изпълнение на задачите, са се върнали в базата си, безпилотните летателни апарати функционират според планираното, съобщи пред журналисти говорителят на Министерство на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

Всички самолети от руската авиогрупа в Сирия, след изпълнение на бойните задачи, са се върнали в авиобаза "Хмеймим". Руските безпилотни летателни апарати, провеждащи мониторинг на обстановката на територията на Сирия и извършващи въздушно разузнаване, функционират в планов режим“, каза Конашенков.