До 1991 година денят бе неформален празник, обявяван като "Ден на чекиста".
През  1954 година с указ на президиума на КПСС тя е преобразувана в Комитет за държавна сигурност или КГБ и съществува до 1991 г. Официално. След промените в Русия и разпада на СССР от 1995 година приемник на службата е Федералната служба за безопасност - ФСБ.

Сред ръководителите на структурата през годините в е3похата на Сталин са Хенрих Ягода, Николай Ежов, Лаврентий Берия. Имена, вдъхващи страх заради милионите жертви на чекистите по заповед на вожда, а понякога и без заповед.

В епохата след Сталин най-известните имена, оглавявали структурата за държавна сигурност са на Андропов, Крючков, Бакатин, Путин, и днешния шеф Бортников. както се вижда, пътят от шеф на КГБ до президент и върха на властта в СССР и Русия е най-краткия път.

"Въоръженият отряд на партията"-така наричат Чк и КГБ през годините. И тъй като 70 години в държавата има само една партия, органите служат само на нея.  През 1991 година този отряд прекрати официално съществуването си, но хората му се съхраниха.
 
Вчера лично президентът на страната Владимир Путин поздрави представители на службите за държавна сигурност в бившите съветски републики с юбилея, събрани по този повод в Москва. Той не пропусна да отбележи и ветераните от съветските времена и обяви, че задачите преди и сега са едни и същи-защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.