Руският опозиционен политик беше убит 27 февруари в центъра на Москва.

Анзор и Шагид Губашеви се сред петимата чеченци, арестувани за съучастие в убийството на Борис Немцов близо до Кремъл. Заедно с тях в следствения арест "Лефортово" са Тамерлан Ескерханов, Заур Дадаев и Хамзан Бахаев. Мярката им за неотклонение е до 28 април. Дадаев и Анзор Губашев вече са обвинени, а останалите трима са заподозрени.

Обвиненията, включително и за предумишлено убийство на Немцов, предвиждат лишаване от свобода от 8 до 20 г. или доживотен затвор.

"Няма да повярвам, че те са го направили. Не съм ги родила за това", каза през сълзи Зулай Губашева в интервю за Асошиейтед прес, предаде БТА.

Семейство Губашеви живеят в бедната република Ингушетия, която граничи с Чечения. По думите на майката синовете й заминали за Москва преди години, защото не можели да си намерят работа у дома.

По-големият Анзор, който бил служил две години в армията в Ингушетия, после получил предложение за работа в милицията, но тя го убедила да не приема. Един от другите заподозрени за убийството на Немцов, Заур Дадаев, е работел на висок пост в чеченската милиция.

Според Зулай Губашева той е неин племенник и е израснал заедно с нейните синове. На предварително заседание на съд в Москва след арестите на чеченците съдията заяви, че Дадаев се е признал за виновен в хода на следствието. После обаче в съда Дадаев се отказа от показанията си.

Другите заподозрени също отричат съпричастност към покушението.