По думите му планът е приет от правителството и Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, съобщи БТА.

В него се съдържат предписания към всички органи на местната власт заедно с министерството на социалната политика да се подготвят за настаняване на украинските граждани от Крим.

Семерак изрази надежда, че няма да има заплаха от миграционен процес, но властите трябва да се подготвят за подходяща реакция при възможни миграционни движения.

Днешното заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана бе посветено на "състоянието на националната сигурност на Украйна и мерките за неутрализиране на външни и местни политически заплахи", се посочва в изявление на сайта на органа, цитирано от Ройтерс.

В съвета влизат висши военни представители и представители от сферата на сигурността.

По-рано премиерът Арсений Яценюк нареди на първия вицепремиер Виталий Ярема и изпълняващия длъжността министър на отбраната Игор Тенюх да отлетят за Крим, след като проруски сили превзеха една украинска база на ВМС в Крим и навлязоха във втора.

Двамата обаче не са били допуснати на територията на полуострова, съобщи Интерфакс-Украйна.

Ярема и Тенюх могат дойдат в Крим само като частни, но не и като официални лица, заяви за местната агенция "Криминформ" министърът на информацията на Крим Дмитрий Полонски.

Прага извежда етнически чехи от Крим

Председателят на чешкия парламент призова правителството да помогне на етнически чехи, живеещи в Украйна, да се завърнат в родината, съобщи АП.

Ян Хамачек каза, че е получил молба за помощ от около 45 семейства, опасяващи се от неясното бъдеще в Украйна. Повечето от тях живеят в или около град Житомир, на 130 км западно от Киев, а две от семействата са от Симферопол в Крим, който беше анексиран от Русия.

"Няма защо да чакаме, трябва бързо да им помогнем", каза Хамачек.

Някои чехи са се преселили във Волинския район на Украйна през XIX век, а други - в началото на ХХ век, когато част от Югозападна Украйна е принадлежала на Чехословакия между двете световни войни. След Втората световна война тази територия премина в СССР.