На пресконференция той каза, че новият конвой за Украйна ще бъде изпратен по същия маршрут още тази седмица, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Русия е предложила списък с товарите, подготвяни за изпращане.

"Готови сме да работим в най-тясно сътрудничество с Международния комитет на Червения кръст.„Надяваме се, че предвид получения вече опит няма да отнеме толкова време, както бе в случая с първия", добави руският първи дипломат.

Той коментира, че Русия е готова да работи във всякакъв формат, който е необходим за разрешаване на кризата в Украйна.

"Готови сме да работим във всякакъв състав, да помогнем на украинците да постигнат договореност помежду си, да съгласуват онези параметри, които са необходими, за да могат те да живеят в една държава при зачитане на всички малцинства, на културните, езиковите и религиозните особености на всеки регион", каза още Лавров.

Той заяви, че няма информация колона от руска военна техника да е навлязла на територията на Украйна.

„Не съм чувал такова нещо, но дезинформациите за наши нахлувания са предостатъчно”, каза руският министър.

Руски сили, маскирани като проруски сепаратисти, са прекосили границата и са навлезли в Югоизточна Украйна, далеч от района, в който се водят интензивни боеве, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като цитираха говорителя на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко.

Лисенко поясни, че става дума за колона от 10 танка, два бронетранспортьора и два камиона, които минали границата близо до Шчербак, близо до Новоазовск, който през нощта беше обстрелван от руска територия.

Според Лисенко навлизането на колоната в тази част на Украйна може да се тълкува като опит за отваряне на нов фронт и обособяване на нова зона на конфронтация в Украйна, посочва Ройтерс.

Миналата седмица, без разрешение от Киев и без ескорт от Червения кръст, първият руски конвой премина през ГКПП "Изварино", който не се контролира от украинските власти, а от сепаратистите. После камионите се завърнаха на руска територия.

Украинското външно министерство съзря "нарушение на международните норми" и прикани международните си партньори да осъдят Русия.
Според руското министерство на външните работи са изчерпани всички предлози, за да се протака доставката на помощи за хората в района на хуманитарната катастрофа.
Ведомството припомни, че мисията бе подготвяна отдавна, при пълна прозрачност и във взаимодействие с украинската страна и Червения кръст.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република също поиска хуманитарна помощ от Русия.

Възможна среща Путин-Порошенко

Руският президент Владимир Путин и украинският - Петро Порошенко, може да имат отделна двустранна среща утре в Минск, предаде ИТАР-ТАСС.

"Не изключваме това", цитира агенцията прессекретаря на Путин Дмитрий Песков.

Сред "твърде многото теми за обсъждане" Песков спомена "вътрешноукраинската криза, страшната хуманитарна катастрофа в източните региони, необходимостта от спиране на огъня".

Освен това двамата лидери може да разговарят за руско-украинските двустранни отношения, "включително в светлината на подписаното от Киев споразумение за асоцииране с ЕС".

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан - трите членки от Митническия съюз, ще разговарят утре в Минск с Порошенко. Ще присъстват и представители на Европейската комисия - върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, както и еврокомисарите по търговията Карел де Гухт и по енергетиката - Гюнтер Йотингер.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Руска танкова колона в югоизточната част на Украйна?