Това предадоха световните агенции, като цитираха съобщение на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков, съобщи БТА.

Той нарече убитите "терористи". Аваков каза още, че петима милиционери са ранени, а четирима сепаратисти са задържани.
Според Интерфакс 10 души с огнестрелни рани са приети в болница, предаде "Фокус". АФП съобщава за 25 ранени, като цитира медицински източници.

Департаментът за здравеопазване към Донецката областна администрация разпространи съобщение по-късно, че са загинали седем души, а 39 души са ранени.

Журналист на руската държавна англоезична телевизия "Русия днес" е ранен. Той е бил с бронежилетка.

Според министъра група бунтовници (около 60 души), въоръжени с автоматични оръжия, започнали атаката срещу сградата на милицията в града.
Атаката прераснала "в истинска битка", запалила се е милицията.
Според медии сградата е евакуирана, но много хора са били принудени да скачат от прозорците.

По улиците на Мариупол има бронетранспьортьори на украинската армия (вижте снимки).
На много места има издигнати барикади, на които горят автомобилни губи, а центърът на града е затворен за превозни средства.

Военнослужещи от Националната гвардия на Украйна са стреляли с гранатомети по милиционерите в Мариупол, защото те са отказали да изпълняват заповедите на Киев и да стрелят по местните жители.
Това е разказал пред латвийската радиостанция Baltcom очевидец и член на местния антифашистки комитет Пьотър Комиссаров, предаде РИА Новости.

Според него преди инцидента милиционерите са отказали да стрелят срещу гражданите и са били наречени предатели от изпратените от Киев военнослужещи.
Затова Националната гвардия е нападнала милиционерите и се е опитала да ги „унищожи”.
Той допълни, че в града са влезли девет военни машини и рота войници, въоръжени с гранатомети и стрелкови оръжия, които са били използвани срещу милиционерите.

Комиссаров е заявил още, че около 1000 души са отцепили БТР-ите.
Войниците са стреляли предупредително, но заблудени куршуми са ранили част от хората.

Мъж, представян от украинските служби за сигурност като полковник от руското разузнаване, може да оглави въоръжения бунт в Източна Украйна, обяви  сепаратистки лидер в Славянск, цитиран от Франс прес и БТА.
Игор Стрелков
, който сега командва проруското народно опълчение в Славянск, е предложен за командващ всички сили за самоотбрана в Донбас.

На 11 май в украинския град Харков няма да бъде провеждан референдум.

„Не сме готови за провеждане на референдум на 11 май. Не сме съгласували въпросите, които трябва да бъдат общи за Харков, Луганск и Донецк. За съжаление, имаше разногласия за формулировката, затова решихме на 11 май да не провеждаме референдум”, заяви представителят на координационния съвет на движението „Югоизток” Юрий Апухтин, цитиран от Интерфакс.

Същевременно руският президент Владимир Путин пристигна в град Севастопол на полуостров Крим. Това е първата визита на Путин в Крим след присъединяването на полуострова към Русия.