Говорителят на външното министерство на Русия Александър Лукашевич заявява, че поместената на уебсайта на Държавния департамент на САЩ справка с опровержение на фактите, изложени на 4 март от президента Владимир Путин относно положението в Украйна, "поразява не толкова с примитивното изопачаване на действителността, колкото с цинизма и неприкритите двойни стандарти".

По думите му Държавният департамент "се опитва да заиграе върху безсъвестно и едностранчиво интерпретиране на събитията, сякаш не съществуват многобройни свидетелства за безчинствата, извършвани от радикалнационалистите, включително разправа с неудобни хора пред телевизионните камери или провокационни убийства със снайпери".

Лукашевич добавя, че "разбира се във Вашингтон не могат да признаят, че са подхранвали "Майдана" и са поощрявали свалянето на законната власт по насилствен път, разчиствайки пътя за онези, които сега се представят за легитимна власт в Киев".

Говорителят на руското външнополитическо ведомство декларира, че Русия "няма да слиза до нивото на полемика с долнопробна пропаганда" и констатира, че сега за пореден път "имаме работа с неприемливо високомерие и претенции за истинност от последна инстанция".

Александър Лукашевич заявява, че "САЩ нямат и не могат да имат моралното право" да дават напътствия за спазването на международните норми и уважението към суверенитета на други страни.

Руският дипломат дава като пример извършените от САЩ бомбардировки над бившата Югославия и нахлуването в Ирак "по фалшифициран повод", след което изрежда американските военни намеси във Виетнам, Ливан през 1958 г., Доминиканската република през 1965 г., Гренада през 1983 г., бомбардирането на Либия през 1986 г. и окупацията на Панама през 1989 г.

"И въпреки това смеят да укоряват Русия във "въоръжена агресия", когато  тя се застъпва за своите съотечественици, съставляващи мнозинството от населението на Крим, за да не позволи  на ултранационалистическите сили да направят още един кървав "Майдан", заявява Александър Лукашевич.

В заключение той констатира, че Вашингтон не може да се примири с това, че не успява "винаги и навсякъде да диктува своята воля и да играе привичната за него доскоро роля на непогрешим съдия, който има последната дума".

Според говорителя на руското МВнР по тази причина Вашингтон "изпуска нервите си, но това не е основание да прехвърля нещата от болната върху здравата глава".