По информация на АФП, Макеенко напуска партията на президента Виктор Янукович в знак на протест срещу „кървавата баня и братоубийствената война” в центъра на украинската столица Киев, предаде "Фокус".

Готов съм на всичко, за да спра братоубийствената война и кървавата баня, които се случват в сърцето на Украйна – площад „Независимост”. Човешкият живот трябва да има по-висока стойност в нашата страна и нищо не трябва да нарушава този принцип”, заяви киевският кмет.

Той обяви също, че поема лична отговорност за функционирането на Киев и ще продължи да изпълнява задълженията си, докато има доверието на жителите на града.

Вижте снимки >>>

След като вчера трима депутати напуснаха Партията на регионите на Янукович, днес ги последваха още шестима. Иван Бушко, Михаил Ланьо, Василий Ковач, Сергей Мошак, Александър Пресман и Ищван Гайдош  призоваха своите колеги да последват примера им.

Украинският национален щаб на съпротивата пък съобщи, че в близките часове в Киев ще бъде въведено извънредно положение и ще бъдат напълно изключение мобилните връзки и интернета, предаде украинската агенция УНИАН. Щабът призовава всички да се съберат на площад „Независимост”.

От милицията пък призоваха гражданите да не напускат домовете си.

Новите кървави сблъсъци в украинската столица тази сутрин отнеха живота на най-малко 28 души. 25 от тях са демонстранти, а трима - служители на вътрешното ведомство. Така за последните 48 часа в Украйна загинаха над 55 души, а стотици бяха ранени.

От пресслужбата на украинското МВР съобщиха, че тримата им служители са били застреляни. Над 50 представители на правоохранителните органи са приети в болница. 30 от тях са с огнестрелни рани.

Русия: Екстремисти искат гражданска война в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров обвини украинските "екстремисти и хардлайнери", че се стремят към разпалване на гражданска война, предаде БГНЕС.

Москва подкрепя преговорите между украинските власти и опозицията, чрез които да опитат да преодолеят "тази криза и заедно да се борят срещу екстремистите и хардлайнерите, опитващи се да предизвикат гражданска война, каза Лавров на пресконференция в Багдад.