Председателят на Европейската комисия напомни за чл. 5 след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и добави, че вярва, че няма да потрябва, предаде БТА.

Член 5 гласи в началото: "Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях".

Юнкер и Столтенберг във вторник обсъдиха сътрудничеството между двете организации в областта на отбраната в навечерието на насрочения за следващата седмица Европейски съвет.

Идната седмица държавните и правителствените ръководители от ЕС ще обсъдят основно отбранителни въпроси.

По повод днешните изявления на руския президент Владимир Путин, че Русия ще добави над 40 нови междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал тази година, Столтенберг посочи, че това само затвърждава пътя, по който Москва е поела от известно време.

"Русия влага повече средства в отбрана, особено в ядрено въоръжение. Руските военни тренират все повече, все по-често споменават темата за атомно оръжие във военната си стратегия.

Това е неоправдано, дестабилизиращо и опасно, и е една от причините да укрепим готовността на силите на НАТО", добави генералният секретар.

Той допълни, че очаква следващата седмица на заседанието на министрите на отбраната от НАТО да станат по-ясни плановете на САЩ за разполагането на допълнителна военна техника в Европа.

"Приветствам всички мерки за повишаването на защитата на партньорите в алианса. Решенията от Уелс включват преразполагане на военна техника", поясни Столтенберг.

Той посочи, че ЕС и НАТО представляват различни организации с общи ценности, 95 на сто от населението на ЕС живеят в държави от пакта.

"Не се съревноваваме с НАТО, а се допълваме", добави Юнкер. "Всички, които се опитват да ни разделят, ще се провалят", заяви председателят на ЕК.

Той съобщи, че със Столтенберг ще се срещат редовно, а различни групи на двете институции ще заседават занапред на всеки два месеца.