Пред Върховната Рада, Турчинов обясни, че гвардията ще бъде формирана, като се използват за основа вътрешните войски на страната, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Създаването на национална гвардия има за цел защита на страната и гражданите от всякакви престъпници, от вътрешна и външна агресия”, каза Турчинов.

Вижте снимки от ситуацията в Крим>>

По думите на и.д президента, освен това Съветът е взел решение да обяви частична мобилизация в редиците на въоръжените сили и националната гвардия.

"Ще мобилизираме само отслужили вече доброволци", уточни Олександър Турчинов.

Украйна ще се обърне към страните гаранти на независимостта и териториалната цялост на Украйна за техническа и военна помощ, заяви още той.
Страните гаранти по Будапещенския меморандум от 1994 г. са САЩ, Великобритания, Русия и Украйна.

"Приведохме въоръжените сили в пълна бойна готовност, проведохме учения и ясно виждаме в какво състояние са те. Започваме да възстановяваме армията", отбелязва и.д. президентът.

Междувременно в изявление от руския град Ростов на Дон, сваленият украински президент Виктор Янукович обвини новите власти в Украйна в опит да разпалят гражданска война.

В градовете патрулират хора с маски и превръзки на ръкавите, цари беззаконие, заплашват гражданите, уволняват висши офицери в армията, които са против употребата й срещу мирни граждани в Югоизточна Украйна”, каза Янукович.

"Замислете се, те искат да използват армията, за да започнат гражданска война. Искат да включат в нейните редици бойци от националистически организации и да им дадат оръжие", добави той.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За армията и националната гвардия на Украйна