Риа-Новости уточни, че поканата е изпратена в централата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Виена от кримския парламент, предаде БТА.

Според ИТАР-ТАСС, която цитира кримския парламент, поканата е изпратена на Швейцария, която е ротационен председател на ОССЕ.

До момента военни наблюдатели на ОССЕ няколкократно бяха спирани от влизане в Крим от проруски въоръжени мъже.

Наблюдатели от ОССЕ ще бъдат допуснати в Крим на референдума на 16 март, заяви премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

"Уверен съм, че парламентът на Крим ще направи възможно присъствието им в избирателните секции. Референдумът ще е максимално открит", заяви Аксьонов.

Той също така коментира инцидентите с военните наблюдатели на ОССЕ, които не бяха допуснати в Крим от хора, които според ИТАР-ТАСС са членове на местните отряди за самоотбрана.

Според него, някои западни журналисти отиват там и виждат само отрицателни неща, при това те не виждат пряко случващото се в Западна Украйна.

Въпреки това се опитват да наложат някаква гледна точка на жителите на Крим и да ги обвинят във всички смъртни грехове.

"Поради това ние учтиво помолихме гостите от ОССЕ да напуснат Крим", заяви премиерът на украинската автономна република.

На 16 март избирателните секции на референдума ще се охраняват от 1500 бойци от въоръжените сили на Крим, заяви Аксьонов след полагането на клетва на батальон от силите за специално предназначение на Крим.