"Ще уважим историческия избор на гражданите на Крим", увери Наришкин на среща с делегация от кримския парламент в Москва, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Русия ще подкрепи свободния и демократичен избор, който ще направи населението на Крим и на Севастопол, обеща той на среща с председателя на Върховния съвет на Крим Володимир Константинов.

"Стремежът на хората в Крим да (си) гарантират сигурност е разбираем и естествен", смята председателят на руския парламент.

Вчера и Севастополският градски съвет взе решение за присъединяване към Русия, както и за референдум по въпроса на 16 март.


Вижте снимки от Крим >>

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов обяви вчера, че Върховната рада на Украйна ще инициира съответните процедури за блокиране на решението на Върховния съвет на Крим за референдум и за неговото разпускане.

Генералната прокуратура на Украйна подаде иск в Киевския окръжен съд за обявяване за незаконно решението на парламента на Крим за провеждане на референдум.
"Това решение посяга на териториалната цялост на Украйна, което налага намесата на органите на прокуратурата", се казва в изявление на ведомството.

Според последните проучвания за ново обединяване на Крим с Русия смятат да гласуват към 75 на сто от жителите на полуострова, пише "Комсомолская правда".

"Крим, откак се помни, е влизал в състава на Русия и някакви смахнати политици в миналото са имали съвест да подаряват земи наляво и надясно, нещо неправилно по принцип - когато Хрушчов е подарил Крим на Украйна, когато са подписвани Беловежките споразумения. Всичко това според нас е било юридически противозаконно и сега референдумът ще отговори на въпроса за историческо ново събиране на двете територии", цитира "Независимая газета" либералдемократа Игор Лебедев, зам.-председател на Руската Дума.

"Тези неща не ги решава Руската федерация, решава ги Путин. И е ясно, че решението ще бъде негово. И Държавната дума ще изпълни това решение", констатира руският анализатор Борис Макаренко.


КРЪСТОСАН ОГЪН: За решението на Крим за присъединяване към Русия

АНКЕТА: Одобрявате ли позицията на Путин за Украйна?