В годишното си обръщение към Върховната рада Петро Порошенко посочи, че съществува "гигантска" заплаха да бъдат подновени в голям мащаб нападенията на проруските сепаратисти в Източна Украйна, където през последното денонощие са загинали най-малко 24 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Киев обвини сепаратистите, че рано тази сутрин са започнали голямо настъпление с повече от 10 танка и 1000 души срещу позиции на правителствените сили в Мариинка. Бунтовниците отрекоха тези обвинения, но потвърдиха, че край Мариинка се водят боеве.

Порошенко говори пред парламента на страната само ден след като украинските сили имаха един от най-сериозните военни сблъсъци през последните месеци с проруските сепаратисти в източните части на страната, посочва БНР.

Сраженията край Донецк са най-тежко нарушение на примирието от Минск, заяви говирител на Европейската комисия.

Вчерашните събития следват прехвърлянето на тежко въоръжение от отцепниците, докладвано от представителите на ОССЕ, отбеляза тя. Това заплашва от потъването в нова спирала на насилие и човешко страдание, заяви говорителят.

Според Порошенко, на украинска територия има над 9000 руски военнослужещи, съобщи Ройтерс.
Той заяви, че предстои Киев отново да увеличи през 2016 г. бюджетните разходи за отбрана и сигурност, "колкото и да е трудно" това.

Военните трябва да бъдат готови най-много за подновяване на офанзивата на врага в Донбас, тъй като има опасност за пълномащабна инвазия по цялата дължина на границата с Русия. Ние трябва да бъдем наистина готови за това, предупреди украинският президент.

Порошенко потвърди в словото си, че никога няма да склони за федерализация на страната.

"Децентрализацията няма нищо общо с федерализация. Украйна е била, е и ще бъде унитарна държава", заяви той пред депутатите. Предстоящата децентрализация няма да засегне отбраната, сигурността, външната политика, борбата с корупцията, териториалната цялост на Украйна", отбеляза държавният лидер, цитиран и от БТА.

По същото време Кремъл обвини Киев, че провокира нови сражения в Източна Украйна, за да окаже по този начин натиск върху Европейския съюз, който скоро трябва да вземе решение дали да удължи наложените санкции спрямо Москва.

Много пъти в миналото украинската страна предприемаше стъпки за влошаване на напрежението по време на подготовка на някои големи международни събития. Това вече се е случвало и сега ние сме сериозно загрижени от нова проява на такава дейност, заяви през журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

ОССЕ: Придвижват се тежки оръжия

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи снощи, че е забелязала "придвижване на голям брой тежки оръжия на контролираните от ДНР територии, главно западно от фронтовата линия, близо до Мариинка, преди и по време на боевете".

ОССЕ уточни, че е видяла 8 бронирани машини да се насочват на запад, като четири от тях били танкове, както и военен камион, транспортиращ 122 мм гаубица, а също пехотна колона.

Мисията на организацията в Донецк посочи също, че между 4,30 и 4,40 ч сутринта в сряда е чула около 100 артилерийски изстрела от район на 1 до 5 км от Донецк, както и изстрели от ракетни установки "Град".