Първоначалното съобщение беше само за един загинал и 20-ина ранени. Сред убитите са седем студенти, трима полицаи и двама охранители, според полицейски източник в столицата на Афганистан. Ранени са общо 44 души, сред които 35 студенти.

Двамата въоръжени нападатели са били ликвидирани.

Полицията е действала бавно при неутрализирането на терористите, тъй като в оградения със стена комплекс на университета е имало около 700 студенти.

Атаката започна снощи с мощна експлозия и стрелба.

Преди щурма атентатор самоубиец е взривил бомба пред входа на университета според главния лекар на една от болниците в Кабул. После въоръжените нападатели са проникнали вътре.

Часове наред сградата на университета е била обкръжена от силите за сигурност, докато вътре били блокирани преподаватели, включително чужденци, и студенти.

Вътре е бил и афганистанският фотограф Масуд Хосайни, който работи за АП и е носител на наградата "Пулицър". В Туитър той е написал, че в университета се води сражение.

Пак снощи студентът Ахмад Шахир е разказал за Ройтерс, че хората там били блокирани в класните стаи и че се чуват изстрели.

Други студенти са изпратили отчаяни призиви в Туитър. "Класната ни стая е пълна с пушек и прах, ние сме заклещени вътре и ужасно ни е страх", се казва в едно съобщение, цитирано от АФП.

До тази сутрин никой не беше поел отговорност за нападението. То обаче носи почерка на талибаните.

Две седмици по-рано двама преподаватели от Американския университет - американец и австралиец, бяха отвлечени в центъра на Кабул. Тяхното местонахождение все още не е известно.