Някои хора може би смятат, че ще има ново търговско споразумение между САЩ и Великобритания, но това няма да се случи скоро, защото ние сме съсредоточени върху преговорите за търговско споразумение с големия блок, с Европейския съюз, заяви Обама пред журналисти след срещата си в Лондон с британския премиер Дейвид Камерън.

Вижте снимки>>

"Великобритания ще отиде в края на опашката, не защото нямаме специални отношения, а защото за нас (САЩ) достъпът до голям пазар с много страни е по-важно от сключването на търговски споразумения на парче", изтъкна Обама, явно отправяйки предупреждение към радетелите за излизане на Великобритания от ЕС.

Този въпрос ще се решава от британците на референдум на 23 юни, предаде БТА.

ЕС позволява на Великобритания да разпространява британските ценности из целия континент. Общият европейски пазар носи огромни икономически ползи на британските граждани, а това е нещо хубаво и за САЩ, каза Обама.

"Американците искат влиянието на Великобритания да расте, включително в Европа. В крайна сметка обаче решението ще бъде взето от британския народ", заяви президентът на САЩ.

Дейвид Камерън каза, че специалната връзка между Великобритания и САЩ е подсилена от членството на страната му в ЕС.

Камерън добави, че договорът за свободна търговия, който в момента се договаря между ЕС и САЩ, ще донесе милиарди на европейските икономики и ще даде пример на останалия свят.

Той обаче подчерта, че членството на Великобритания в ЕС е въпрос на избор на британците и на никой друг, като същевременно посочи, че когато прави този избор, Великобритания е добре да чуе мнението на приятелите си.

Елизабет Втора обядва с американския президент

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Уиндзор, Англия, за кралски обяд с Елизабет Втора.

Вчера британският монарх навърши 90-ата си годишнина, която бе отбелязана тържествено в цялото кралство.

Първата дама Мишел Обама и принц Филип, съпругът на кралицата се присъедиха към Елизабет Втора и Обама за обяда.