Статутът е предишният, проектът е спрян, посочи той.

По-рано днес български медии съобщиха, че работата по проекта "Южен поток" през следващите няколко седмици ще бъде възобновена. Според в."Стандарт" подобен род сигнали е получил от Русия българският премиер Бойко Борисов.

Както отбелязва изданието, вероятно проектът за изграждането на газопровода ще бъде една от точките в дневния ред на заседанието на руско-българската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в края на януари в София след петгодишно прекъсване.

Информацията беше цитирана и от ТАСС по-рано с две основни причини, поради които Москва ще възобнови проекта. Една от тях е рязкото влошаване на отношенията между Русия и Турция. Втората причина е рецесията на китайската икономика, вследствие на което мощността на газопровода „Силата на Сибир“, който трябва да доставя природен газ за Китай, буксува“, твърдят експерти и правителствени източници.

Руският президент Владимир Путин обяви на 1 декември 2014 година, че при създалите се обстоятелства Русия няма да построи проекта "Южен поток". Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер отбеляза, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

Проектът на стойност 15,5 милиарда евро трябваше да доставя на Европа 67 милиарда кубични метра газ годишно.

"Рестартът" е слух

Няма нищо постъпило от руска страна по въпроси, свързани с „Южен поток”, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице” по bTV, цитиран от "Фокус".

Реално проектът не е замразен и не е бил прекратяван. Също нищо официално нямаше от руска страна по отношение на публикациите и изявленията на най-високо ниво, че се прекратява „Южен поток”, заяви Лукарски.

Той посочи, че реално проектът стои, но няма нищо конкретно, постъпило официално.

Лукарски изтъкна, че „слух” е най-точното определение на темата за рестартирането на проекта.

ЕК: Ново развитие в България

Еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер отбеляза на пресконференция днес в отговор на въпрос, че разследването срещу "Газпром" за налагането на прекалено високи цени за потребителите в Централна и Източна Европа продължава.
Тя добави, че разследването бележи напредък и е в етап на оценка на отговорите на руското дружество.

Вестагер добави, че ЕК се стреми към установяването на механизъм за справедливи цени и за свободно движение на газа в Европа. Засега не съм в състояние да кажа кога този процес ще бъде завършен, посочи еврокомисарят.

Европейската комисия отчита, че в България има ново развитие в областта на търговията с газ. Комисията потвърди днес, че е получила няколко сигнала, които разглежда и по които все още е рано да се произнесе.

Вероятно става дума за писмата на шефа на "Овергаз" Сашо Дончев до ЕК, в които се оплаква от спирането на доставките от “Газпром“ за фирмата, съобщи неотдавна БНР, позовавайки се и на собствени източници в ЕК.

Първата заварка на "Южен поток" - 31 октомври 2013 г. >>


АНКЕТА: Ще продължи ли проектът ''Южен поток''?