Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща в речта си по случай Деня на независимостта да срази радикалната левица и осъди събарянето на паметници на исторически фигури като опити да бъдат унищожени Съединените щати, предаде Ройтерс.

Всички снимки от церемонията за 4 юли вижте тук >>

"Напът сме да победим радикалната левица, марксистите, анархистите, подстрекателите и грабителите", каза Тръмп на церемония в градините на Белия дом, предаде Франс прес.

"Винаги е имало хора, които опитват да лъжат за миналото, за да спечелят власт в настоящето, които лъжат за нашата история и искат да се срамуваме от това, което сме", каза Тръмп.

Далеч от традиционно обединителния тон на президентските речи за 4 юли, милиардерът републиканец разкритикува медиите, "които обвиняват погрешно техните противници, че са расисти".

"Колкото повече лъжете, колкото повече клеветите. . . толкова по-усърдно ще работим ние, за да кажем истината и ще победим", заяви той.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще защитаваме и опазваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб открива Америка", каза Тръмп, цитиран от ДПА.

"Никога няма да позволим гневна тълпа да събаря нашите статуи, да заличава историята ни, да индоктринира децата ни или да потъпква свободите ни", каза Тръмп.

Празненствата за 4 юли, които традиционно включват паради, фанфари, барбекюта и зари, тази година бяха значително по-малки заради пандемията от коронавирус.

Тръмп отново омаловажи значителния скок на новите случаи на COVID-19, който тревожи здравните власти. По думите му 99 процента от случаите на коронавирус са "напълно безобидни".

"Постигнахме голям напредък. Нашата стратегия работи добре", каза президентът. Той изрази убеждение, че още преди края на годината ще бъде намерено лекарство или ваксина срещу новия коронавирус.

Тържество в Бразилия за Деня на независимостта на САЩ, участниците без маски

Бразилският президент Жаир Болсонаро присъства вчера на тържество в Бразилия по случай Деня на независимостта на САЩ, участниците в което не носеха маски, предаде Асошиейтед прес.

Болсонаро сподели в социалните мрежи снимка, на която е с четирима министри и посланика на САЩ Тод Чапман. Никой от тях не носи маска, въпреки че са в затворено пространство.

Здравните експерти препоръчват спазването на социална дистанция и носенето на маски, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус. Болсонаро наложи в петък вето на клаузите нов законопроект, който щеше да задължи бразилците да носят маски в църкви, училища, магазини, фабрики и на събирания от частен характер. Той обаче одобри задължителното им носене на улиците и в обществения транспорт.

Болсонаро отправи в "Туитър" поздравления по случай американския национален празник. "Искам също така да приветствам моя приятел Доналд Тръмп за смелата реч, която изнесе вчера. Това бяха думи на велик държавник. Дано наследството и ценностите на основателите на тази велика нация бъдат опазени от злите намерения на радикали", написа той.