Здравното министерство на Германия възнамерява да препоръча удължаване на срока на предпазните мерки, за да предотврати увеличаването на новите случаи на короновавирус през следващите месеци, предава БТА.

През есента и зимата защитните мерки ще бъдат необходими за "предпазването на здравната система от прекомерно бреме и на групата хора, които още не са ваксинирани, от евентуални тежки заболявания", се казва в доклад на министерството, цитиран от ДПА.

Но заради напредъка на ваксинационната кампания може би ограничителните мерки ще бъдат по-меки, отколкото наложените през есента и зимата на миналата година.

"Драстичен локдаун като през втората и третата вълна вероятно няма да бъде необходим", се посочва в доклада.

Освен ваксинирането ще бъде необходимо гражданите да се придържат към социалното дистанциране, носенето на маски и спазването на други правила на местата, където се събират много хора. Някои мерки ще зависят от нивото на заразяване в региона.

Предпазните медицински маски ще бъдат задължителни "до пролетта на 2022 г.", особено в местния и междуградския обществен транспорт и в търговските обекти. Може да бъдат налагани ограничения за неваксинираните лица.

За 10 август е насрочена среща на федералния канцлер Ангела Меркел с премиерите на провинциите, на която ще бъде обсъдено как да се действа срещу увеличаването на броя на заразените.

Във Франция няколко крайбрежни курорта върнаха задължението да се носи маска заради борбата с четвъртата вълна на коронавируса.

Районът Финистер на Бретан, включващ градовете Кампер, Морле и Брест, задължи своите граждани да носят маски на открито след скок на случаите на заболели.