Върховният съд на САЩ отказа да разгледа жалбата срещу изискването здравните работници в щата Мейн да се ваксинират срещу ковид. Това е поредното поражение за противниците на задължителното ваксиниране, предаде Асошиейтед прес.

За първи път Върховният съд се произнася по въпроса за задължителното ваксиниране в някой щат. Досега той вече отхвърли оспорването на изискването за ваксини за учителите в град Ню Йорк, както и за студентите, преподавателите и служителите на Университета на Индиана.

Съдия Стивън Брайър отхвърли молбата за извънредно спиране на разпореждането за ваксиниране, но остави възможността за още едно обжалване на по-късна дата преди 29 октомври, когато в Мейн ваксинацията срещу ковид трябва да стане задължителна за работещите в здравеопазването и в домовете за възрастни. Противници на тази мярка се опитаха да я блокират, настоявайки, че тя е противоконституционна, тъй като не допуска изключение по религиозни причини.

Десетки работещи в здравната система на Мейн са решили да напуснат работа вместо да се ваксинират, но повечето са приели изискването.