В масовото плуване на 10-километрова дистанция са участвали практически всички старши офицери от флота на КНДР в Японско и в Жълто море, които в Пхенян е прието да се наричат Източно и Западно, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на севернокорейската агенция КЦТА.

Преди началото на състезанието Ким Чен-ун казал, че "умението да се плува добре играe голяма роля в общата оценка на бойната готовност и на боеспособността на военноморските части", предаде БТА.

Според съобщението на КЦТА по-добри резултати показали офицерите от Западния флот.

Според мнението на севернокорейския лидер тези състезания "ще допринесат за по-интензивната подготовка на моряците под лозунга "Напред, след мен!".

Малко преди това Ким Чен-ун проведе конкурс за летателно майсторство и сред командния състав на ВВС и на противовъздушната отбрана. Той наблюдава полетите на въздушните асове заедно със съпругата си Ли Сол-чжу, а после връчи награди на победителите и се снима за спомен с тях.

Севернокорейският лидер е фен и на баскетбола. През 2013 г. ексцентричната бивша баскетболна звезда Денис Родман два пъти посети КНДР. Единия път той пристигна с група, включваща играчи на баскетболния отбор "Харлем Глоубтротърс", кореспондента на "Вайс" Райън Дъфи и снимачен екип, за да заснеме филм за Северна Корея за нова поредица на телевизия HBO.

Тогава ексзвездата на NBA гледа мач и вечеря заедно със своя фен Ким Чен-ун.