Четирийсет хиляди демонстранти излязоха на улиците Барселона снощи през втория ден от протестите срещу осъждането на каталунски сепаратистки лидери заради ролята им в опита за отцепване на региона през 2017 г., предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

Няколкостотин активисти, мнозина от които маскирани, влязоха в сблъсък със силите на реда в Барселона. Сблъсъци имаше и в други градове.

В цяла Каталуния бяха арестувани 51 души, в това число 29 в Барселона.

Протестиращите палеха контейнери с боклук, а полицаи ги атакуваха - сцени, напомнящи своеобразна партизанска градска война. Запалени са над 150 улични барикади.

Испанското правителство на социалиста Педро Санчес разкритикува "повсеместното насилие" по време на демонстрациите.

"Ясно е, че не става дума за мирно гражданско движение, а за координирано от групи, използващи уличното насилие, за да рушат съвместното съществуване в Каталуния", заяви в комюнике кабинетът и увери, че "с решителност (. . .) ще гарантира сигурността".

Седемдесет и четири души в целия регион са потърсили спешна медицинска помощ, информираха здравните власти.

"Това не може да продължава така. Или (политиците) да седнат и да намерят решение, или това ще се случва" все по-често, заяви пред Франс прес Иван Гонсалес, продавач в магазин за дрехи.

Междувременно днес хиляди души потеглиха от пет града в Каталуния към областната столица Барселона за нов протест срещу дългите присъди затвор на девет каталунски сепаратистки водачи, предаде Асошиейтед прес.

Организаторите призоваха участниците в тези шествия към сдържаност след двете нощи на размирици в Барселона срещу решението на Върховния съд, в които бяха ранени над 200 демонстранти и полицаи.

Петте шествия, потеглили днес, се планира да се съберат в Барселона в петък. В самата каталунска столица протести и днес продължиха да блокират пътния трафик, а студентите обявиха стачка.

Испанският премиер Педро Санчес свика среща на лидерите на основните политически партии, предаде Франс прес.

За петък освен масови протести в Каталуния е обявена и обща стачка, някои пътища и железопътни линии продължават да са блокирани.