На 2 февруари влезе в сила закон за амнистия, договорен с лидерите на украинската опозиция, който предвижда всички протестиращи да бъдат освободени.

Срещу това обаче протестиращите се задължават в 15-дневен срок да изпълнят редица искания на властите, в това число да освободят всички окупирани от тях помещения на органите на държавната власт и местното самоуправление.

Срокът изтича на 17 февруари.

Междувременно от украинската опозиция обявиха, че свикват нова голяма демонстрация в неделя в Киев - ден преди изтичането на този срок, предаде Франс прес.

Мегадемонстрацията ще е единадесета, откакто протестите започнаха в началото на декември. Преговорите за излизане от политическата криза между опозицията и президента Виктор Янукович засега не дават признаци за постигане на компромис.

След оставката на премиера Микола Азаров в края на януари все още не е определен следващият премиер, тъй като парламентарното мнозинство на Янукович даде да се разбере, че няма да подкрепи кандидат на опозицията.

Лидерът на "Баткившчина" Арсений Яценюк, на когото Виктор Янукович предложи премиерския пост, заяви, че ще го приеме само ако опозицията получи ключови министерски кресла в новия кабинет и бъдат направени конституционни реформи за намаляване на президентските правомощия.