"Не знаем къде са, нито къде биха могли да бъдат", каза тя пред журналисти в Катманду цитирана от Ройтерс и БТА. 

Повечето от тях по думите й са туристи, пътували в местностите Лангтанг и Лукла. Лангтанг е популярно място за трекинг северно от Катманду, а Лукла е начална точка за алпинистите, тръгващи на деветдневен поход към базовия лагер под Еверест.

Франция не е успяла да установи връзка със 159 французи в Непал, които все още са издирвани шест дни след катастрофалното земетресение, отнело по последни данни живота на над 6600 души, съобщи междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс, който присъства в Милано на откриването на френския павилион на световното изложение Експо 2015.

Повечето от изчезналите са туристи, излезли на планински преход, когато е станало земетресението. Франция изпрати днес товарен самолет с 40 тона помощи за Катманду, съобщи Фабиюс.

В същото време министърът на финансите на Непал Рам Шаран Махат каза, че ще са необходими най-малко 2 милиарда долара за повторното изграждане и възстановяване на къщи, болници, правителствени сгради, исторически постройки и призова за помощ от чуждестранни дарители, съобщи Ройтерс.

"Това е само предварителен разчет и ще отнеме време да се преценят цялостните щети и да се изчисли цената на възстановителните дейности", каза той.

Много непалци спят на открито след земетресението с магнитуд 7,9. Според ООН 600 000 къщи са били разрушени или повредени, 8 милиона души са засегнати, от които два милиона ще се нуждаят от палатки, вода, храна и медикаменти през следващите три месеца. Източник от непалското министерство на вътрешните работи съобщи, че загиналите от бедствието са 6204, а ранените 13 924.

Същевременно във фонда, създаден от премиера на Непал за оказване на помощ за пострадалите от земетресението, са постъпили дарения в размер на 150 милиона рупии (над 1,5 милиона долара), предаде ТАСС. От тях вече са били разпределени 1,5 милиона рупии /около 150 000 долара/. Премиерът на Непал Сушил Коирала обяви, че властите ще изплатят 100 000 рупии (1000 долара) компенсация на семействата на жертвите на земетресението и по още 40 000 рупии (400 долара) за погребенията им.