Това бе съобщено на специална пресконференция на германската нискотарифна компания, която е дъщерно дружество на "Луфтханза", предаде АФП, цитирана от БТА и "Фокус".

Сред жертвите са още британци, аржентинци, американци, както и граждани на Австралия, Белгия, Венецуела, Колумбия, Дания, Израел, Казахстан, Турция, Япония, Мароко, Мексико, Холандия и Иран.

Вижте снимки >>>

Окончателен списък ще бъде оповестен, след като властите се свържат с близките и роднините на всички жертви.

"Джърмануингс" и "Луфтханза" са установили до момента контакт със семействата на 123 от жертвите. Те все още се опитват да се свържат с близките на останалите 27 загинали с помощта на германското министерство на външните работи.

До момента е установено, че на борда на злополучния "Еърбъс А320", който изпълнявал полет от Барселона до Дюселдорф, е имало 72 германски пътници. Данните от вчера бяха за 67 германски граждани сред пасажерите.

Загина цял клас от 16 германски ученици на възраст между 15 и 16 г. заедно с двама учители от гимназия в западния германски град Халтерн.

До момента е потвърдена смъртта на 49 испанци, съобщи държавният секретар по сигурността Франсиско Мартинес.

Загиналите ирански граждани са двама спортни журналисти. Информационният сайт Тасним съобщи, че в катастрофиралия самолет са пътували сътрудникът му Милад Ходжатолеслами и репортерът на в. "Ватан Емруз" Хусейн Джавади.
Двамата били в Барселона, за да отразят мача между "Барселона" и "Реал Мадрид". Журналистите пътували за Дюселдорф, тъй като щели да коментират мач на
иранския национален отбор с Чили в Австрия.

По информация на френското МВнР, няма български граждани в списъка с пътниците, съобщиха от пресцентъра на българското външно ведомство. Към момента същата информация се потвърждава и от Федералното министерство на външните работи на Германия.

Българското посолство в Париж и Генералното ни консулство във Франкфурт са в постоянен контакт със съответните местни власти.

Откриха втората черна кутия

Спасителните екипи са открили и втората „черна кутия“ на разбилия се самолет, съобщиха "Гардиън" и Би Би Си. Устройството обаче е много повредено и липсва микрочипът, в който се съхраняват записаните данни от полета.

Междувременно "Ди Велт" съобщи, че първите заключения, базирани на разчитането на записите от намерената черна кутия, ще бъдат оповестени по-късно днес.

Черната кутия, записваща разгворите от пилотската кабина, беше намерена вчера и изпратена за разшифроване в Париж. Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов заяви, че макар и повредено, устройството е използваемо.
Според Ален Видалис, държавен секретар по транспорта към френското министерство на екологията, устойчивото развитие и енергетиката, анализите ще се извършат на два етапа.

"Първо експертите ще проучат разговорите между пилотите, което ще стане
сравнително бързо, а след това ще бъдат анализирани различните шумове в записа. Вторият етап може да отнеме няколко седмици
", обясни Видалис

"Вярваме, че с техниците на Еърбъс, "Луфтханза" и френските и германски власти имаме най-доброто техническо ноу-хау в света на мястото и разследването ще даде резултати възможно най-бързо", заяви изпълнителният директор на "Джърмануингс" Томас Винкелман.

Шефът на "Луфтханза" Карстен Шпор пък каза, че катастрофата е необяснима., Самолетът е бил в "идеално състояние", а двамата пилоти са били опитни.

От утре "Луфтханза" ще изпълнява полети от Барселона и от Дюселдорф до Марсилия, за да даде възможност на близките на жертвите - много от тях германци и испанци - да стигнат до мястото на трагедията, каза Шпор след минута мълчание, която запазиха днес всички служители на компанията.

По думите му, най-важното сега е да се помогне на семействата на загиналите.

"Това без съмнение са най-тежките дни за "Луфтханза" в историята й. Не искаме никога вече да преживяваме подобно нещо", каза преди това финансовият директор на компанията Симоне Мене.

АНКЕТА: Страх ли ви е да летите със самолет?