Това сочат публикувани в понеделник данни от ново проучване на ООН, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всъщност жертвите вероятно са много повече, изтъква ООН, тъй като изчисленията включват само проверени от организацията факти, за които е било съобщено до края на април.

В своя "Доклад за защитата на цивилните лица в хода на въоръжения конфликт в Ирак" ООН информира за "най-малко 44 136 цивилни жертви, 14 947 от които са убити".

През този период са загинали хиляди иракски бойци и джихадисти от ИД, но смъртта им не фигурира в никакви официални статистики.

Вчера оглавяваната от САЩ коалиция разшири въздушните удари срещу мишени на Ислямска държава в Ирак, предаде Ройтерс, като цитира декларация на въоръжените сили на САЩ, публикувана във Вашингтон.

В неделя са нанесени общо 39 въздушни удара срещу мишени на джихадистите, 29 от които в Ирак и 10 в Сирия, се посочва в декларацията.

Въздушните нападения в Ирак са били в седем града, повечето в района на Рамади. В Сирия са нанесени въздушни удари срещу сили на терористичната групировка край Рака и Кобане.

В резултат на въздушните удари в Сирия са били ликвидирани двама членове на висшето ръководство на групировката "Ислямска държава".

Това са Абу Осама ал-Ираки, гражданин на Ирак, и Амер ар-Рафдан, гражданин на Сирия.

Самият ръководител на Центъра - Рами Абдурахман, обаче не е напълно убеден в това.

"Не разполагаме с категорични доказателства, че въздушният удар е бил нанесен от самолети на САЩ. Може да са били самолети и на сирийската армия", заяви той.

Иракски войски и шиитски милиции атакуваха в понеделник позиции на Ислямска държава по няколко фронта в провинция Анбар, добавя Ройтерс.