Състав на Районен съд - Харманли не даде ход на делото за наводнението в село Бисер на 6 февруари 2012 година, когато след скъсването на стената на язовир "Иваново" висока вълна заля селото и осем души загинаха, съобщиха от Съдебната палата в Хасково.

Подсъдима по делото е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова, според чиято защита тя не е могла да присъства лично по здравословни причини. Изслушани са били и мотивите на другите участници в делото - прокуратурата и представители на наследниците на част от починалите. Нередовно призовани са били и част от пострадалите, казаха от съда.

Наказателното делото вече обиколи няколко съдебни и прокурорски инстанции. През юли въззивен състав на Окръжния съд в Хасково го върна на Районния съд в Харманли и процесът днес трябваше да тръгне отночало. Дотук се стигна след протест на прокуратурата срещу прекратяването на съдебното производство от страна на съда в Харманли, чийто мотиви бяха съществени нарушения на процесуалните правила, довели до нарушаване правото на защита на подсъдимата.

Бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова е обвинена, че не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и план за това, не е организирала и контролирала мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовира и не е осъществила поддръжка и ремонт на водоема, с което е допуснала наводнението по непредпазливост.