Време е нещата да се нарекат с истинските им имена, защото това не е юридическа реформа, а катастрофа. С тези думи главният прокурор Иван Гешев коментира предложенията за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

"Слушам през последните дни политическото клише "юридическа реформа". Това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо", заяви пред журналисти Гешев.

Преди заседанието на правната комисия, Гешев отново припомни тезата си, че тези законопроекти унищожават нещо работещо, което е най-добро в борба с престъпността. Така ще бъдат смачкани дела срещу олигарси и има опасност да бъдат размразени пари на мафията, посочи той.

"Вероятно ще доведе и до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв. и др. последствия. Ако това е реформа, аз не я разбирам така", каза още главният прокурор.

За него реформа е да се подобри нещо съществуващо, а не да се унищожи нещо с неясна и нерационална цел.

Колкото до преместването на бюрото за защита от прокуратурата в Министерство на правосъдието, Гешев заяви, че има опасност за защитените свидетели. И прогнозира, че ще има редица напуснали служители.

Той заговори и за "обезкостяването" на главния прокурор и прокуратурата като цяло - или още "тричането" ѝ.

"Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те години. Това е "обезкостяване" и "тричане" на българските граждани и тяхната сигурност - това е голямата цена, която ще бъде платена", заяви още Гешев.

Иван Гешев даде пример с делата, които не са приключени и са на фаза съдебно следствие. По думите му те ще трябва да отидат в някой окръжен съд и да започнат отначало.

"Когато е организирана група, обикновено се извършва на територията на няколко окръжни града. За да бъде определена подсъдността, това ще реши ВКС след две години. Тоест до две години може би делото срещу Димитър Желязков ще започне в Бургас - може би, а може би след три. Делото за Арабаджиеви - в Пловдив, делото за Бобокови - може би в Плевен. Баневи, не знам - може би в Провадия или във Варна. Делата за телефонни измами, които се извършват на територията на няколко града; делата за убийства, изнасилвания, организирани престъпни групи откъде ще почнат - никой не може да каже", каза Гешев и прогнозира пълен крах на борбата с престъпността.

Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията от реформата, посочи още главният прокурор.

"Тук сме, за да кажем, че българската прокуратура няма да носи отговорност. Когато се случат тези последствия, а те ще се случат в много кратки срокове, ако се приемат тези закони, ние ще кажем, че някой трябва да носи отговорност, но не ние. Отказваме да носим чужда отговорност", категоричен бе Гешев.

На заседанието си днес правната комисия в НС прави пореден опит да гласува текстове, свързани със закриването на спецмагистратурите и преместването на бюрото за защита.

Той заяви още, че в тези закони има дори противоконституционни текстове, които противоречат и на европейските ценности. 

Вече пред депутатите от правната комисия той изложи позицията си.

"Прокуратурата изпълнява законите, такива, каквито се приемат, но прокуратурата няма да носи отговорност за последствията от този закон. Категорично го казвам. Ние отказваме да носим отговорност за това да се застраши сигурността на защитените свидетели", каза Гешев пред депутатите и допълни, че отговорността ще е на правосъдното министерство.

Той прогнозира, че вероятно едни служители на бюрото ще бъдат уволнени, а други сами ще напуснат. 

Гешев напомни, че напускащите ще вземат и немалки обезщетения в размер на по една заплата за прослужена година. "Един министър каза, че не било проблем и ще проведе конкурс", коментира още главният прокурор, според когото бюрото ще се оголи откъм човешки ресурс.