Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоява ВСС да публикува одитния доклад за системата за случайно разпределение на делата. Това съобщиха от съда.


След уведомяването днес на обществеността (чрез съобщение, публикувано в страницата на Върховния касационен съд в 12.40 ч. и изпратено до медиите) за факта, че на председателя на ВКС не е предоставен одитният доклад за системата за случайно разпределение на делата в съдилищата в Република България, в 13.34 ч. докладът е бил изпратен чрез електронна поща до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

От съда допълват, че призивът на Панов е документът да бъде публикуван публично в интернет, за да могат българските граждани сами да се запознаят с неговото оригинално съдържание.

"Положението с централизираната система за случайно разпределение на делата е трагично", обяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР. Той припомни, че в петък Софийската градска прокуратура образува дело след одитен доклад на независима фирма, който показа, че в системата има пробив.

Гешев обаче обърна внимание, че всеки, който иска може да се запознае с протоколите от заседанията на ВСС преди пет години и "да види какво лобиране е паднало" от тогавашния министър на правосъдието (Христо Иванов), Калин Калпакчиев (тогава член на ВСС) и още няколко души, за да бъде въведена точно тази система.

"За мен е необяснимо на какво се дължеше съпротивата на Лозан Панов и няколко дами от ВСС, близки до него срещу одита, каза Гешев. - Може би той ще ни отговори."