Лидерът на ДСБ Благоевград Калоян Ханджийски осъди България пред Европейския съд по правата на човек в Страсбург заради нарушено право на изразяване. Съдът признава правото на българите да използват паметниците в страната, за да изразяват политическа си позиция и правото си на мирен протест.

Казусът е заради коледната премяна на статуята на Димитър Благоев (Дядото) в центъра на Благоевград, за която Ханджийски беше задържан и глобен за дребно хулиганство.

"Заведох с адвокат Екимджиев дело в Страсбург, защото ми бе нарушена свободата на изразяване на мнение, без да съм попречил на някого. Много съм щастлив от решението, това е голяма победа. Европейският съд е категоричен, че ми е нарушено основно човешко право на изразяване. За мен това е победа на демокрацията и се надявам да няма повече такива брутални нарушения на човешките права у нас", коментира Ханджийски пред "24 часа".

Става дума за случка от 2013 г., когато статуята на Благоев първо беше боядисана като Дядо Мраз, а след това Ханджийски постави върху главата й шапка, а в краката й чувал с надпис "Оставка", когато управляваше кабинета "Орешарски".

Ханджийски е арестуван четири часа по-късно и обвинен в дребно хулиганство. След това е глобен от съда със 100 лева, които плаща. В своя защита той се позова на конституционното си право на протест, но българският съд не го признава, защото с поведението си Ханджийски вероятно е обидил някакви минувачи.

Пред съда в Страсбург Ханджийски се оплаква, че българските власти са извършили недопустима намеса в правото му на свобода на изразяването, която е присъща за всяко демократично общество.

Съдът в Страсбург обявява, че България е нарушила правото на изразяване на Хаджийски - той е изразил своя протест чрез сатира. Изрично се отбелязва, че той не е повредил статуята. 

Държавата трябва да върне на Ханджийски платените от него 100 лева глоба, но и допълнително 2000 евро за неимуществени вреди и 2 762 евро разноски по делото.

"Радвам се не заради присъденото обезщетение, а заради принципното решение. Сумата ще я даря за кауза, свързана с образованието на деца, ще даря и за строежа на новата църква в Благоевград", допълни Ханджийски