Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева как се изразходват европейски средства по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3" във всички райони на територията на София, съобщиха от прокуратурата.

Това се случва, след като стана публично известно, че кметът на район "Красно село" Росина Станиславова и служителите ѝ са присвоили средства по програма за подпомагане на възрастни хора по време на пандемията от коронавирус. В общината започна проверка.

Станиславова даде пресконференция в сряда, на която да се защити и призна, че е получила възнаграждение от над 7000 лева, но по думите ѝ категорично няма присвояване на средства и всичко е законно и заслужено. Общата сума за нея и екипа ѝ била в размер 41 052,60 лв. Междувременно Демократична България снеха доверието си от Станиславова и я призоваха да възстанови сумата.

Министерството на труда и социалната политика следва да уведоми ВАП за: извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по посочената мярка, констатирани ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното. От ведомството трябва да изпратят доклад на прокуратурата.

От прокуратурата напомнят, че още през май 2020 г. са започнали събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.